Мъжка Етно Блуза с Шевица бяла

Мъжка Етно Блуза с Шевица – бяла

90.00 лв.

Мъжка Етно Блуза с Шевица е изработена от 100% памук

Изчистване

Код Няма Категория


Share

Мъжка Етно Блуза с Шевица – бяла се предлага в номера от S до XXXL

Мъжка Етно Блуза с Шевица – бяла  е изработена от 100% памук

За магазина

      Stokata-bg е онлайн магазин, който е ориентиран към предлагането само на стоки българско производство. Стоките отговарят на високите български и международни стандарти произведени от фирми с дълги традиции в бранша.

Шевиците са образно слово, което ни нашепва чрез закодираните многобройни послания от древни мотиви, ревниво пазени и предавани от поколение на поколение през хилядолетията. В тях са вградени сакрални ценности, национални традиции и окултни познания за съхранението на рода и живота.

Дрехата с шевица е първата и най-важна дреха от облеклото на българина, която оформя неговата идентичност. Тя непосредствено докосва тялото и е първият пласт, който предпазва човешкото тяло от външни вредни влияния и зли сили. Ризата е свещена. От кръщението до погребението тя присъства неизменно в облеклото на човека. В българските дрехи  са изобразени народните представи за света, като е използвана богата везбова шевица. Преобладават три цвята: бяло, червено и черно. Бялото и червеното представят мъжкото и женското начало.

         Цветове в Мъжка Етно Блуза – бяла

Основният цвят на везаните изделия – червеният – за българите символизирал майчината кръв и продължението на живота, пазел от “лоши очи” и уроки.
Белият цвят изразявал чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина.
Зеленият – вечно възраждащия се живот и дървото на живота.
Златният – благоденствието, слънцето, огъня и светлината.
Българската бродерия се изпълнява основно с бод кръстче (Х).

         Символика Мъжка Етно Блуза – бяла

Жизненият опит и интуитивното познание за силата на цветовете и значението на символите са част от самобитната българска култура. Всяко кръстче, точка, кръг, триъгълник, квадрат или друга фигура, имат определен смисъл.

Символите съдържат информация за човешката същност. По тях е можело да се разбере откъде идва приносителят, от чий род е, материалното му състояние и дори дали е семеен. Шарките могат да служат не само като отличителен белег, а да имат ритуално предназначение – момински, булчински, сватбени, за новородено бебе и др. В знаците по дрехите българите кодират и защитна функция – да пазят от уроки, зли сили и болести, за плодородие и пр.

Вижте още за българските шевици.

Иконка за Доставка

Стоките доставяме по-ваш избор с “Еконт” или “Спиди“. Стойността на пратката е максимално 4.99лв – от офис до офис. Не важи за мебелите.