Черна Етно Дамска Тениска

Черна Етно Дамска Тениска

32.00 лв.

Черна Етно Дамска Тениска

Изчистване

Код Няма Категория


Сподели

Прекрасна Черна Етно Дамска Тениска изработена от 95% памук и 5% ликра.Черна Етно Дамска Тениска

   За магазина

      Stokata-bg е онлайн магазин, който е ориентиран към предлагането само на стоки българско производство. Стоките отговарят на високите български и международни стандарти произведени от фирми с дълги традиции в бранша.

Шевиците са образно слово, което ни нашепва чрез закодираните многобройни послания от древни мотиви, ревниво пазени и предавани от поколение на поколение през хилядолетията. В тях са вградени сакрални ценности, национални традиции и окултни познания за съхранението на рода и живота.

Дрехата с шевица е първата и най-важна дреха от облеклото на българина, която оформя неговата идентичност. Тя непосредствено докосва тялото и е първият пласт, който предпазва човешкото тяло от външни вредни влияния и зли сили. Ризата е свещена. От кръщението до погребението тя присъства неизменно в облеклото на човека. В българските дрехи  са изобразени народните представи за света, като е използвана богата везбова шевица. Преобладават три цвята: бяло, червено и черно. Бялото и червеното представят мъжкото и женското начало.

         Цветове в Черна Етдо Дамска Тениска

Основният цвят на везаните изделия – червеният – за българите символизирал майчината кръв и продължението на живота, пазел от “лоши очи” и уроки.
Белият цвят изразявал чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина.
Зеленият – вечно възраждащия се живот и дървото на живота.
Златният – благоденствието, слънцето, огъня и светлината.
Българската бродерия се изпълнява основно с бод кръстче (Х).

         Символика Етно Дамска Блуза с Габровска Шевица

Жизненият опит и интуитивното познание за силата на цветовете и значението на символите са част от самобитната българска култура. Всяко кръстче, точка, кръг, триъгълник, квадрат или друга фигура, имат определен смисъл.

Символите съдържат информация за човешката същност. По тях е можело да се разбере откъде идва приносителят, от чий род е, материалното му състояние и дори дали е семеен. Шарките могат да служат не само като отличителен белег, а да имат ритуално предназначение – момински, булчински, сватбени, за новородено бебе и др. В знаците по дрехите българите кодират и защитна функция – да пазят от уроки, зли сили и болести, за плодородие и пр.

Вижте още за българските шевици.

Тегло Няма
Номерация

БГ 42 S, БГ 44 M, БГ 46 L, БГ 48 XL, БГ 50 XXL

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Черна Етно Дамска Тениска“